BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Rabu, 8 Julai 2009

Tak PO Kalu Jib Tokse Jupo

KOTA BAHARU, Mursyidul Am PAS Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat akur dengan keputusan Presiden Umno Datuk Seri Najib Tun Razak yang menolak pelawaannya untuk mengadakan pertemuan dan debat secara terbuka antara PAS-Umno.

Nik Abdul Aziz, yang juga Menteri Besar Kelantan berkata terpulang kepada Najib sama ada ingin menerima atau tidak pelawaannya kerana bagi beliau, tugasnya untuk mengajak seseorang mencari jalan kebenaran atau pendakwah dianggap sudah selesai.

"Tugas saya sebagai seorang pendakwah ada tiga cara; pertama: ajak manusia dengan cara bil-hikmah (kebijaksanaan), macam saya mentadbir sesebuah negeri mengikut cara Islam; kedua dengan nasihat, melalui ceramah, usrah, kuliyah, siaran internet dan yang terakhir ialah secara mujadalah (debat), Kalau tak mahu tak apa, selesai dah kerja saya," katanya kepada Bernama di pejabatnya di Kota Darulnaim, di sini hari ini.

Semalam, ketika diminta mengulas hasrat Nik Abdul Aziz untuk bertemu beliau bagi membincangkan mengenai perdebatan yang dicadangkan antara kedua-dua mereka, Najib berkata: "Saya dah kata, debat tidak ada gunanya dan semua orang pun kata demikian.

"Kalau nak bertemu, jangan kutuk dulu, ini tidak timbulkan suasana kondusif untuk kita bertemu," kata Perdana Menteri.

Nik Abdul Aziz telah mencabar Najib untuk berdebat secara terbuka ekoran tindakan Pemuda Umno Kelantan membuat laporan polis terhadap beliau kerana menyamakan Umno dengan komunis dan ajaran sesat.

Beberapa pemimpin Umno tidak bersetuju dengan debat itu dan menyifatkannya sebagai membuang masa kerana ia tidak akan membawa sebarang manfaat.

Nik Abdul Aziz berkata beliau masih beranggapan baik kepada Perdana Menteri yang belum menghantar surat jawapan rasmi menolak tawaran itu.

"Setakat ini, beliau (Najib) belum menjawab lagi melalui surat rasmi, saya buat sangkaan baik, mungkin dia (Najib) tak sempat nak hantar lagi," katanya.


POYOSEDE COMMENT :

Nik Aziz kata dia seorang pendakwah ? Ajak manusia dengan cara bil hikmah ?mentadbir ikut cara Islam ? nasihat ? koi rasa nak loya bila baca kenyataan beliau ini. Apa tidaknya selama ini mana cara bil hikmah yang Nik Aziz pakai? samakan orang UMNO dengan komunis, Firaun,Abu Jahal, UMNO kafir, itu yang digelar bil hikmah? Bila ceramah mesti kutuk UMNO, Bila mentadbir mana yang dikatakan tadbir ikut Islam??

Koi pernah satu ketika dulu pergi ke Pasar Siti Khadijah, koi jijik tengok keadaan pasar yang amat kotor dan tikus melintas depan koi, pengotor.. Majlis Bandaran tak wat kerje ke Nik Aziz tak cakne . Itu satu contoh Kebersihan amat dititiberatkan oleh Islam tapi sorry to say la dulu sewaktu Terengganu diperintah PAS pun hal yang sama berlaku.Pasar Payang tempat kunjungan orang ramai pun kotor..Now sudah berseri sejak UMNO ambil alih.

Sudah 20 tahun PAS memerintah Kelantan tapi sehingga hari ini keadaannya masih sama seperti 20 tahu dahulu? Apakah Islam tidak sukakan pembangunan ?
Mujadalah ? Apa tujuan Nik Aziz nak berdebat @ mujadalah ? Nak burukkan UMNO ? Isu apa nak diperdebatkan ? UMNO Islam PAS juga Islam mengapa harus bertikam lidah ? Fikir la ...


1 ulasan:

YANG GAMBI berkata...

Itu tidak penting kata tok guru, yang penting jangan bantah cakap tok guru, neraka peginya, pangkat PAS masuk syurga, tenguk gamba tok guru bule pahla.......